Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΤΙΡ; ΚΑΙ ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΜΑΞΕΙ


Έχετε ακούσει για ΤΤΙΡ; Αν η απάντησή σας είναι όχι, μην ανησυχείτε δεν θα ήθελαν να έχετε ακούσει...

ΗThe Transatlantic Trade and Investment Partnership (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων)είναι μια σειρά από εμπορικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ως επί το πλείστον μυστικά μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ως μια διμερή συμφωνία εμπορίου, ΤΤΙΡ που σχετίζεται με τη μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων στο εμπόριο για τις μεγάλες επιχειρήσεις,θέματα όπως το δίκαιο της ασφάλειας των τροφίμων, την περιβαλλοντική νομοθεσία,τις τραπεζικές ρυθμίσεις και τις κυρίαρχες εξουσίες των μεμονωμένων εθνών.
Είναι, όπως ο John Hilary, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας εκστρατείας Waron Want, είπε: ".Μια επίθεση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κοινωνίες από τις πολυεθνικές εταιρείες"
Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ τον περασμένο Φεβρουάριο, η διαδικασία υπήρξε μυστικοπαθής και αντιδημοκρατική. Αυτή η μυστικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, για όλες σχεδόν τις πληροφορίες σχετικά με τιςδιαπραγματεύσεις που προέρχονται από έγγραφα που διέρρευσαν και από αιτήματα Ελευθερίας στην παροχή πληροφοριών.
Ωστόσο η ανησυχία για την συγκεκαλυμμένη φύση των συνομιλιών μπορεί κάλλιστα να είναι το μικρότερο από τα προβλήματά μας. Εδώ είναι έξι άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να φοβόμαστε για την ΤΤΙΡ, και μάλιστα πολύ:
  1. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας Ε.Σ.Υ
    Οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα το Ε.Σ.Υ, είναι στο στόχαστρο. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι να ανοίξουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων της Ευρώπης για τις αμερικανικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
  2. Τρόφιμα και περιβαλλοντική ασφάλεια
    Ατζέντα ΤΤΙΡ του «κανονιστική σύγκλιση» θα επιδιώξει να φέρει τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον πιο κοντά σε εκείνους των ΗΠΑ. ΣΗΜΕΙΟΤΕΟΝ ΟΤΙ οι κανονισμοί των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο αυστηροί, με το 70 τοις εκατό όλων των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στις ΗΠΑ σούπερ μάρκετ περιέχουν πλέον γενετικώς τροποποιημένα συστατικά. Αντίθετα, η ΕΕ δεν επιτρέπει σχεδόν καθόλου τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολύ λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιεί, επίσης, αυξητικών ορμονών στο βόειο κρέας του, τα οποία περιορίζονται στην Ευρώπη, λόγω των σχέσεων με τον καρκίνο. ΗΠΑ αγρότες προσπάθησαν να έχουν αυτούς τους περιορισμούς αρθεί κατ 'επανάληψη στο παρελθόν, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πιθανό ότι με την ΤΤΙΡ θα το πράξουν ξανά.
    Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον, όπου οι κανονισμοί REACH της ΕΕ είναι πολύ πιο σκληρή σε δυνητικά τοξικές ουσίες. Στην Ευρώπη, μια εταιρεία πρέπει να αποδείξει μια ουσία είναι ασφαλής πριν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στις ΗΠΑ ισχυει το αντίθετο: κάθε ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποδειχθεί ασφαλής. Ως παράδειγμα, η ΕΕ απαγορεύει σήμερα 1.200 ουσίες από τη χρήση σε καλλυντικά? οι ΗΠΑ μόλις 12.
  3. Τραπεζικοί Κανονισμοί
    Η ΤΤΙΡ χαλαρωνει τους τραπεζικούς περιορισμούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επίδραση του παντοδύναμου City του Λονδίνου, πιστεύεται ότι επιδιώκει να δημιουργήσει χαλάρωση των τραπεζικών κανονισμών των ΗΠΑ. Οι Δημοσιονομικοί κανόνες της Αμερικής είναι πιο σκληροί από τους δικούς μας. Είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά την οικονομική κρίση για να περιορίσουν άμεσα τις εξουσίες των τραπεζιτών και να αποφύγουν μια παρόμοια κρίση στο μέλλον. Η ΤΤΙΡ, υπάρχει ο φόβος οτι θα άρει τους περιορισμούς αυτούς, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν όλες αυτές τις εξουσίες πίσω στους τραπεζίτες.
  4. Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
    Θυμάστε την ACTA (την Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης); Αυτήν που απέρριψαν με μαζική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 μετά από μια τεράστια δημόσια αντίδραση ενάντια σε αυτό που δικαίως θεωρείται ως μια επίθεση στην ιδιωτική ζωή των ατόμων και με την οποία απαιτούσαν απο παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν online τη δραστηριότητα των ανθρώπων. Υπάρχει φόβος λοιπόν, ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να φέρει πίσω κεντρικά στοιχεία της ACTA, αποδεικνύοντας ότι αν η δημοκρατική προσέγγιση δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα η πίσω πόρτα. Η χαλάρωση των νόμων προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ο περιορισμός της πρόσβασης του κοινού σε κλινικές δοκιμές φαρμακευτικών εταιριών είναι επίσης μεσα στα σχέδια της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων.
  5. θέσεις εργασίας
    Η ΕΕ έχει παραδεχθεί ότι ΤΤΙΡ θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανεργία, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα ακολουθούν τα πρότυπα των ΗΠΑ, όπου τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι χαμηλότερα. Έχει επίσης ήδη συμβουλεύσει τα μέλη της ΕΕ να αντλήσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης προκειμένου να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη ανεργία.
    Παραδείγματα από άλλες παρόμοιες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την υπόθεση για την απώλεια θέσεων εργασίας. Η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και το Μεξικό προκάλεσε την απώλεια του ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ πάνω από 12 χρόνια, αντί των εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον που είχαν υποσχεθεί.
  6. Δημοκρατία
    Μεγαλύτερη απειλή της ΤΤΙΡ στην κοινωνία είναι εγγενής επίθεσή της στη δημοκρατία. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι η εισαγωγή του Διαιτητή επίλυσης διαφορών (ISDS) μεταξύ επενδυτή και κράτουςοι οποίες επιτρέπουν στις εταιρείες να μηνύσουν κυβερνήσεις εάν οι πολιτικές των κυβερνήσεων «προκαλέσουν απώλεια των κερδών”. Στην πράξη αυτό σημαίνει μη εκλεγμένη διεθνικές εταιρείες μπορούν να υπαγορεύουν τις πολιτικές των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.

    Η ISDS είναι ήδη σε ισχύ σε άλλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο και έχει οδηγήσει τέτοιες αδικίες, όπως στη Γερμανία, όπου σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall μηνύει την γερμανική κυβέρνηση για τα δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την απόφασή της για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Εδώ βλέπουμε μια πολιτική για τη δημόσια υγεία που έχει τεθεί σε εφαρμογή από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να απειλείται από ένα ενεργειακό γίγαντα λόγω της πιθανής απώλειας του κέρδους. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυνικά αντι-δημοκρατικό.
    Υπάρχουν περίπου 500 παρόμοιες υποθέσεις επιχειρήσεων έναντίον των εθνών που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή και όλες λαμβάνουν χώρα κατω από από την εποπτεία των «διαιτητικών δικαστηρίων» που αποτελείται από εταιρικούς δικηγόρους οι οποίοι διορίζονται στη βάση ad hoc, που σύμφωνα με War on Want Τζον Χίλαρι, είναι "κάτι περισσότερο από καγκουρό δικαστήρια" που έχουν "έννομο συμφέρον να βγάλουν απόφαση υπέρ της επιχείρησης."
    Για όλους αυτούς τους λογούς επιβάλλεται να σπάσουμε τη συνωμοσία της σιωπής γύρω από την TTIP The Transatlantic Trade and Investment Partnership (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

Μετάφραση:Γεωργία Βαγενά.






Tuesday 7 October2014

Whatis TTIP? And six reasons why the answer should scare you

Thetrade negotiations are an assault on democracy. I would vote againstthem except… hang on a minute, I can’t





ΠΗΓΗ :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου