Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Π.Ρουμελιώτης : Οι Ελληνικές Αρχές δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του Χρέους!

 

«Αισθάνομαι λίγο άβολα κυρία Πρόεδρε, επειδή η επιτροπή σας έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα , τόσο στην Ελλάδα , όσο και στο εξωτερικό και όταν με καλέσατε το πληροφορήθηκαν οι πρώην συνάδερφοι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με παρακάλεσαν να κάνω μια προκαταρκτική δήλωση, αν αυτή η δήλωση έχει κάποια αξία σε μια επιστημονική επιτροπή σαν την δική σας.  Λοιπόν απλά διαβάζω τι είθισται να κάνουν τα πρώην στελέχη του Δ.Ν.Τ. σε τέτοιου είδους επιτροπές.»

«Εγώ διετέλεσα στο κρίσιμο διάστημα του 2010 μέχρι το 2011 αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Δ.Ν.Τ.    Βάσει λοιπόν του καταστατικού του Δ.Ν.Τ. , θα ήθελα να σημειώσετε κυρία πρόεδρε, πως οι απόψεις που θα εκφράσω εδώ είναι προσωπικές και δεν αποτυπώνουν την θέση του Δ.Ν.Τ. Επιπρόσθετα η κατάθεση μου περιορίζεται σε πληροφόρηση που έχει δημοσιοποιηθεί από το Ταμείο. Δεν έχω εξουσιοδοτηθεί να αποκαλύψω , οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία του Δ.Ν.Τ.  Διότι σύμφωνα με τα άρθρα της συμφωνίας  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , πρώην και νυν στελέχη συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωτών εκτελεστικών διευθυντών όπως εγώ, τυγχάνουν ασυλίας  από νομικές  διαδικασίες αναφορικά με τις πράξεις στις οποίες προέβησαν υπό την επίσημη ιδιότητα τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει παραιτηθεί από την ασυλία αυτή αναφορικά με την σημερινή μου παρουσία.»

«Όπως γνωρίζετε έχω εδώ και αρκετά χρόνια που έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω ακόμα ότι το βασικό λάθος που έγινε με την ένταξη της Ελλάδος στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάιο του 2010 ήταν που δεν συμπεριλήφθηκε η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της  εις το πρόγραμμα αυτό. Και το λέω αυτό και ως οικονομολόγος και θέλω να το υπογραμμίσω γιατί ήταν γνωστό σε όλους τους κύκλους , χρηματοπιστωτικούς, ακαδημαϊκούς και γενικά στους ανθρώπους που γνώριζαν τι συνέβαινε στην Ελλάδα, ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αποπληρώσει ένα τέτοιο δυσβάσταχτο χρέος τον Μάιο του 2010. Δυστυχώς όμως , αυτή η άποψη που εκφράστηκε ανοιχτά και δημοσίως από πολλές πηγές, δεν κατέστη δυνατό να εισακουστεί από τους ιθύνοντες , τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και κυρίως από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας  με αποτέλεσμα το πρόγραμμα εξαρχής να είναι θνησιγενές και να οδηγήσει σε μια όχι μόνο ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και σε  μια οικονομική καταστροφή της χώρας μας, με πολύ μεγάλο τίμημα ιδιαίτερα για τον Ελληνικό λαό. Γνωρίζαμε από την αρχή , όπως επισημαίνεται και στην έκθεση αξιολόγησης εκ’ των υστέρων το ex post evaluation of exceptional access under the 2010 stand-by arrangement  του ίδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2013 , ΟΤΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ , προκειμένου να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και αυτό γιατί οι εμπειρογνώμονες του ταμείου ανησυχούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.  



Σας θυμίζω ότι με βάση το καταστατικό του Δ.Ν.Τ.  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρηματοδοτηθεί μια χώρα της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο με μεγάλη πιθανότητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας το χρέος δεν μπορούσε να διαπιστωθεί , όπως λέει και η έκθεση στην οποία αναφέρομαι. Και επομένως για να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα , έπρεπε να προχωρήσει το ταμείο και ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο σε αλλαγή του καταστατικού του . Θέλω σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω , ότι οι εκτιμήσεις τότε ήταν πως αν δεν γίνει άμεση αναδιάρθρωση του χρέους , πηγαίναμε για την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας, δημοσιονομικών κυρίως μέτρων τα οποία θα προκαλούσαν μια άνευ προηγουμένου ύφεση και κοινωνική αναταραχή. Αυτά ήταν γνωστά και είχαν γραφεί. Δυστυχώς επαληθευτήκαν στην πορεία με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η οικονομία μας κατά  25% , να αυξηθεί η ανεργία στο 27% και το χειρότερο…, να συνεχίσει το χρέος να αυξάνεται και να φτάσουμε στο σημείο οπού πλέον έγινε σαφές σε όλους με μεγάλη καθυστέρηση ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο ότι ξέρουμε πλέον  μέσα από την έκθεση την οποία ανέφερα ότι ΤΟΣΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ , ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ . ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ , ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ! 

Στην σελίδα 27 της έκθεσης αναφέρεται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους συζητήθηκε  στις διαπραγματεύσεις , αλλά ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ από τις Ελληνικές Αρχές και την Ευρωζώνη. Και εδώ τίθεται το ερώτημα το οποίο συζητήθηκε και ευρύτερα , γιατί η αναδιάρθρωση αυτή δεν έγινε. Η επίσημη απάντηση των Ευρωπαίων στην οποία στηρίχτηκε και το Ταμείο για να αλλάξει το καταστατικό του  είναι ότι θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος επιμόλυνσης της Ευρωπαϊκής οικονομίας  , κυρίως της Ευρωζώνης. »
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με μια έγκυρη αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα σήμερα. Δεν έγινε  από τους Ευρωπαίους , δεν το επιθυμούσαν οι Ελληνικές αρχές  και επομένως το βάρος μεταφέρθηκε σταδιακά  και σε μεγάλη κλίμακα από τους ιδιώτες πιστωτές  τις τράπεζες , στους φορολογουμένους Έλληνες. »


«Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που κάνανε την εσωτερική αξιολόγηση του προγράμματος (διότι μετά τις αποτυχίες των διαρθρωτικών προγραμμάτων του Δ.Ν.Τ. στην περίπτωση της κρίσης της ΝΑ Ασίας , της Ρωσίας και κάποιων χωρών της Λατινικής Αμερικής , υποχρεώθηκε το ταμείο να αυτό-αξιολογεί τα προγράμματα, αναθέτοντας σε στελέχη ανεξάρτητα από τις διευθύνσεις που εκπονούν και εφαρμόζουν τα προγράμματα του) λένε σε αυτή την έκθεση ότι ζήτησαν από τις Ελληνικές Αρχές να διευκρινίσουν στις 20-22 Μαρτίου του 2013 γιατί απέρριψαν την αναδιάρθρωση του χρέους . Οι Ελληνικές αρχές απάντησαν στους εμπειρογνώμονες του Δ.Ν.Τ. ότι η ίδια η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν αντίθετοι με την αναδιάρθρωση επειδή είχαν ανησυχίες σχετικά με τα εσωτερικά πολιτικά κόστη, τις επιπτώσεις στα ιδιωτικά ταμεία και τις επιμολύνσεις . Στις 26 Απριλίου του 2013 έρχεται μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Δ.Ν.Τ. να επιβεβαιώσει ότι η μη έγκυρη αναδιάρθρωση του χρέους κατέστησε το πρόγραμμα τελείως προβληματικό και προτείνει στο Ταμείο να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοιου είδους αλλαγές του καταστατικού του προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του Ταμείου.»

«Εδώ θα πρέπει να πούμε για μία δημόσια δήλωση του πρώην υπουργού κύριου Παπακωνσταντίνου που αντικρούει την έκθεση του Δ.Ν.Τ. ,   στην οποία ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους , ούτε τέθηκε στο τραπέζι από κανέναν . Το Ταμείο έχει μια ξεκάθαρη θέση πάνω σε αυτό το θέμα . Η αναδιάρθρωση συζητήθηκε και απορρίφτηκε τόσο από τους Έλληνες , όσο και από τους Ευρωπαίους!»

«Η δεύτερη έκθεση αναφέρει την αναδιάρθρωση του χρέους ως προϋπόθεση για να μπορεί το ταμείο να παρέχει βοήθεια σε μία χώρα για να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε με την Αργεντινή. Σας θυμίζω ότι στο καταστατικό του ταμείου μπήκε ο όρος ότι καμία χώρα δεν θα χρηματοδοτείται αν προηγουμένως το χρέος της δεν είναι βιώσιμο , όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην Αργεντινή και κατηγορήθηκε το Δ.Ν.Τ. ότι δεν έλαβε σοβαρά υπόψην το υψηλό χρέος  της χώρας .»

«Το ερώτημα που τίθεται και που εγώ σαν Έλληνας πολίτης διερωτώμαι πολλές φορές , αυτό το λάθος που έγινε , το κόστος αυτού του λάθους ποιος θα το πληρώσει τελικά; Το πλήρωσε ήδη ο Ελληνικός λαός, άλλοι δεν ευθύνονται; Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας παραδείγματος χάριν που δεν ήθελαν να ακούσουν και να συζητήσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους παρά τις πιέσεις του Ταμείου , δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτό το θέμα; Τώρα πρέπει πάλι ο Ελληνικός λαός να πληρώσει για αυτά τα λάθη;»

«Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω αυτήν την προκαταρκτική εισήγηση μου με το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία γιατί δεν έγινε αναδιάρθρωση διότι πολλές φορές ακούμε “δεν ξέραμε ότι το πρόβλημα αυτό ήταν τόσο σοβαρό”. Ξέρετε η Ελληνική Κυβέρνηση είχε προσλάβει έναν σύμβουλο τότε, τον Ματιέ Πιγκας  που ήταν πρόεδρος της τράπεζας της  Lazard και εξακολουθεί να είναι. Ε λοιπόν αυτός ο σύμβουλος είχε πει σε μια συνέντευξη του που έδωσε στις 22 Ιουλίου του 2012 στο BΗmagazino  ότι είναι σαφές πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ήταν μια κρίση ρευστότητας , ήταν μια κρίση φερεγγυότητας, δηλαδή αδυναμίας του Ελληνικού κράτους να αποπληρώσει το χρέος του. Αντιμετωπίστηκε όμως σαν μια κρίση ρευστότητας και έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα δάνεια και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος! Τώρα εκείνο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση , σε εμένα τουλάχιστον , είναι οι δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού , όσο και του Υπ. Οικονομικών , του κου. Παπανδρέου και του κου. Παπακωνταντίνου αντίστοιχα, ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Στην συνέχεια βέβαια άλλαξαν την τοποθέτηση τους αυτή.  Πιο συγκεκριμένα στη συνέντευξη  που είχε δώσει ο πρώην Πρωθυπουργός  στις 28/1/2011 , μιλώντας σε τριάντα δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο , σε σχετική ερώτηση , απέκλεισε κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους  λέγοντας ότι αν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σεαναδιάρθρωση ή κούρεμα θα το είχε κάνει από την αρχή της κρίσης .  Θα διερωτηθεί κανείς γιατί λεγόντουσαν αυτά τότε, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον Υπ. Οικονομικών , ενώ την ίδια στιγμή ασκούνταν τεράστιες πιέσεις από τον τότε διευθυντή του Στρος Καν για να υποκινήσει την Ελληνική πλευρά να ζητήσει την αναδιάρθρωση η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον  μέχρι τον Σεπτέμβριο , Οκτώβριο του 2010. Η απάντηση που διάβασα κάπου , σε μια συνέντευξη και των δύο , ήταν ότι “δεν θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό ανοιχτά στις αγορές , διότι θα χάναμε την εμπιστοσύνη των αγορών”.  Μα η Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές , ούτως ή άλλως. Καμία εμπιστοσύνη δεν θα έχανε. Η δεύτερη απάντηση που είδα πως δόθηκε σε μία από τις συνεντεύξεις τους , ήταν πως “έτσι θα έφευγαν οι επενδυτές από τα Ελληνικά ομόλογα”. Μα οι επενδυτές , προσπαθούσαν να φύγουν από Ελληνικά ομόλογα ούτως ή άλλως γιατί γνώριζαν εκ’ των προτέρων ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αντιθέτως αν η Ελλάδα το επεδίωκε και δημοσίως , αυτό που θα συνέβαινε και το γνωρίζουν οι συνάδελφοι εδώ οικονομολόγοι, ήταν ότι θα έπεφταν οι αξίες των Ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά και θα μπορούσαμε εμείς ως Ελλάδα να κάνουμε ένα buy back , να αγοράζαμε δηλαδή ευκολότερα τα ομόλογα μας σε πολύ χαμηλότερη τιμή.»













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου