Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΙΔΡΥΣΗ ΔΝΤ - ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

                          ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
             ΙΔΡΥΣΗ ΔΝΤ - ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
            ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 766 . . ΦΕΚ 315 . 27-12-1945
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ ΣΕΛΙΔΑ 1588


Angelo Irakleides
Γιάννης Καλογερόπουλος: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
<< .ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ. >>
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 766 . . ΦΕΚ 315 . 27-12-1945
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ ΣΕΛΙΔΑ 1588
Περι κυρωσεως της εν Bretton Woods υπογραφεισης τελικης πραξεως και εξουσιοδοτησεως προς υπογραφην των σχετικων συμφωνιων.
ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΙΣ
Αι Κυβερνησεις της Αυστραλιας, Βελγιου, βολιβιας, βραζιλιας, Καναδα, Χιλης, Κινας, Κολομβιας, Κοστα Ρικα, Κουβας, Τσεχοσλοβακιας, Δομινικανικης Δημοκρατιας, Ισημερινου, Αιγυπτου, Σαλβατωρ, Αιθιοπιας, η Γαλλικη Αντιπροσωπια, αι Κυβερνησεις της Ελλαδος, Γουατεμαλας, Χαιτης, Χονδουρας, Ισλανδιας, Ινδιων, Ιραν, Ιρακ, Λιβεριας, Λουξεμβουργου, Μεξικου, Ολλανδιας, Νεας Ζηλανδιας, Νικαραγουας, Νορβηγιας, Παναμα, Περου, Συμπολιτειας Φιλιππινων Πολωνιας, ΝοτιαφρικανικηςΕνωσεως, Ενωσεως Σοβιετικων Σοσιαλιστικων Δημοκρατιων, Ηνωμενου Βασιλειου, Ηνωμενων Πολιτειων της Αμερικης, Ουραγουαης, Βενεζουελας, και Γιουγκοσλαβιας.
Αποδεχθησαι την προσκλησιν την απευθυνθεισαν προς αυτας υπο της Κυβερνησεως των Ηνωμενων Πολιτειων της Αμερικης οπως αντιπροσωπευθωσιν εις την Νομισματικην και Δημοσιονομικην Συνδιασκεψιν των Ηνωμενων Εθνων.
Διωρισαν τους οικειους αυτων αντιπροσωπους, ων καταλογος κατωτερω κατα χωρας κατ αλφαβητικην προτεραιοτητα :
ΕΛΛΑΣ
Κυριακος Βαρβαρεσος, Διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδος, Εκτακτος Πρεσβευτης Οικονομικων και Δημοσιονομικων ζητηματων, Προεδρος της Αντιπροσωπιας.
Αλεξανδρος Αργυροπουλος, Προσεδρος Υπουργος, Διευθυντης του Εμπορικου και Οικονομικου Τμηματος του Υπουργειου των Εξωτερικων.
Αθανασιος Σμπαρουνης, Γεν. Διευθυντης Υπουργειου Οικονομικων.
ΕΝΩΣΙΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ
Μ. Σ. Στεπανωφ, Αναπληρωτης του Επιτροπου του Λαου επι του Εξωτερικου Εμποριου, Προεδρος της Αντιπροσωπιας..
Π. Α. Μαλετιν, Αναπληρωτης του Επιτροπου του Λαου επι των οικονομικων.
Ν. Φ. Σεκουλιν, βοηθος Προεδρος της Κρατικης Τραπεζης.
Ι. Δ.Ζλομπιν, Προισταμενος του Νομισματικου Τμηματος του Επιτροπατου του Λαου επι των Οικονομικων .
Α. Α. Αρουτιουνιαν, Καθηγητης, Διδακτωρ των Οικονομικων επιστημων, Τεχνικος Συμβουλος του Επιτροπατου του Λαου επι των Εξωτερικων Υποθεσεων.
Α. Π. Μοροζωφ, Μελος του Κολλεγιου, Διευθυντης του Νομισματικου Τμηματος του Επιτροπατου του Λαου επι του Εξωτερικου Εμποριου.
ΗΝΩΜΕΝΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ
Λορδος Κευνς, Προεδρος της Αντιπροσωπιας.
Ρομπερτ Χ. Μποαντ, Αντιπροσωπος εν Ουασιγκτωνι του Θησαυροφυλακειου του Ηνωμενου Βασιλειου.
Σερ Βιλφοιντ Ιντι, Θησαυροφυλακειον του Ηνωμενου Βασιλειου.
Νιγκελ Μπρους Ροναλντ, Υπουργειον Εξωτερικων.
Ντενις Χ. Ρομπερσον, Θησαυροφυλακειον του Ηνωμενου Βασιλειου.
Λαιονελ Ρομπινς, Γραφειον του Πολεμικου Συμβουλιου.
Ρεντβεος Οπι, Συμβουλος της Βρεταννικης Πρεσβειας Ουασιγκτωνος.
ΗΝΩΜΕΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Χενρυ Μοργενθαου Τζουνιορ,
Υπουργος των Οικονομικων, Προεδρος της Αντιπροσωπειας.
Φρεντ Μ. Βινσον, Διευθυντης του Γραφειου Οικονομικης Σταθεροποιησεως, Αντιπροεδρος της Αντιπροσωπειας.
Ντιν Ατσεσον, Βοηθος Υπουργος Εξωτερικων.
Εδουαρδος Ε. Μπραουν, Προεδρος της Φερστ Νασιοναλ Μπανκ του Σικαγου.
Λεο Κρολευ, Διευθυντης της Διοικησεως Εξωτερικων Οικονομικων.
Μαρινερ Ε. Εκλες, Προεδρος του Διοικητικου Συμβουλιου του Φεντεραλ Ριζερβ Συστεμ.
Μειμπελ Νιου-Κομερ, Καθηγητης των Οικονομικων του Κολλεγιου Βασαρ.
Μπρεντ Σπενς, Βουλευτης, Προεδρος της Επιτροπης Τραπεζων και Νομισματος.
Καρολος Β. Τομπυ, Γερουσιαστης των Ηνωμενων Πολιτειων, Μελος της Επιτροπης Τραπεζων και Νομισματος.
ΡομπερτΦ. Βαγκνερ,Γερουσιαστης των Ηνωμενων Πολιτειων, Προεδρος της Επιτροπης Τραπεζων και Νομισματος.
Χαρρυ Γουαιτ, Βοηθος του Υπουργου των Οικονομικων Ντσεσι Η. Βολκοτ, Βουλευτης, Μελος της Επιτροπης Τραπεζων και Νομισματος.
ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ
Συνταγματαρχης Αντρε Σοριανο, Υπουργος των Οικονομικων της Συμπολιτειας των Φιλιππινων, Προεδρος της Αντιπροσωπειας.
Τζεημς Χερναντεζ, Γενικος Ελεγκτης της Συμπολιτειας των Φιλιππινων.
Ζοζεφ Χ. Φολει, Διευθυντης του εν Νεα Υορκη πρακτορειου της Εθνικης Τραπεζης της Συμπολιτειας των Φιλιππινων.
ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΝ Α
ΣΥΜΦΩΝΙΑ .
ΠΕΡΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Αι κυβερνησεις εν ονοματι των οποιων υπογραφεται το παρον , συμφωνουν ως ακολουθως :
Αρθρον εισαγωγικον .
Το Διεθνες Νομισματικον Ταμειον ιδρυεται και θα λειτουργηση κατα τας εξης διαταξεις :
Αρθρον Ι.
ΣΚΟΠΟΙ .
Σκοποι του Διεθνους Νομισματικου Ταμειου ειναι :
1 ] Η προαγωγη της διεθνους νομισματικης συνεργασιας δι ενος μονιμου οργανισμου ο οποιος θα διαθετη τον καταλληλον μηχανισμον προς συνεννοησιν και συνεργασιαν επι διεθνων νομισματικων προβληματων.
2 ] Η διευκολυνσις της επεκτασεως και της ισορροπημενης αναπτυξεως του διεθνους εμποριου και οποια συμβολη εις την προωθησιν και διατηρησιν υψηλης σταθμης παροχης εργασιας και πραγματικου εισοδηματος εργασιας και την αναπτυξιν των παραγωγικων πηγων ολων των μελων ως πρωταρχικων αντικειμενικων σκοπων οικονομικης πολιτικης.
3 ] Η προαγωγη της συναλλαγματικης σταθεροτητας, η διατηρησις κανονικων συναλλαγματικων διακανονισμων μεταξυ των μελων, και η αποφυγη ανταγωνισμου υποτιμισεως συναλλαγματος.
4 ] Η ενισχυσις δια την καθιερωσιν ενος πολυμερους συστηματος πληρωμων σχετικως προς τας διαφορους τρεχουσας συναλλαγας μεταξυ των μελων και δια την αρση των εις εξωτερικων συναλλαγμα περιορισμων, οι οποιοι παρεμποδιζουν την προοδον του παγκοσμιου εμποριου των .
5 ] Η παροχη εμπιστοσυνης εις τα μελη δια της θεσεως των πορων του Ταμειου εις την διαθεσιν αυτων υπο επαρκεις εξασφαλισεις και ουτω η παροχη εις αυτα δυνατοτητας προς εξωμαλυνσιν ανωμαλιων εις τα ισοζυγια πληρωμων οπως της προσφυγης εις μετρα καταστρεπτικα της εθνικης η της διεθνους ευημεριας.
6 ] Συμφωνως προς τα ανωτερω η συντομευσις της διαρκειας και η μειωσις του βαθμου ελλειψεως ισορροπιων εις το διεθνες ισοζυγιον πληρωμων των μελων.
Εις ολας αυτου τας αποφασεις το Ταμειον θα οδηγηται υπο των σκοπων των εκτιθεμενων εις το παρον αρθρον .
ΑΡΘΡΟΝ ΙΙ
Μελη .
Εδαφιον 1 Ιδρυτικα μελη.
Ιδρυτικα μελη του Ταμειου θα ειναι αι χωραι εκειναι αι οποιαι αντεπροσωπευτηκαν εις την Νομισματικην Οικονομικην Διασκεψιν των Ηνωμενων Εθνων και των οποιων αι Κυβερνησεις αποδεχονται την ιδιοτητα του μελους προ τηςημερομηνιας της οριζομενης εις το αρθρο ΧΧ εδ. 2 (ε) ... δηλαδη την 31-12-1945
Εδαφ. 2
Η συμμετοχη θα ειναι ανοιχτη και εις τας Κυβερνησεις αλλων χωρων κατα τον χρονον και υπο τοιουτους ορους ως θελει ορισθη υπο του Ταμειου.
Αρθρον ΙΙΙ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΑΙ
Εδαφ. 1 Μεριδες Συμμετοχης
Εις εκαστον μελος θα οριζεται μια ωρισμενη μερις συμμετοχης . Αι μεριδες των μελων τα οποια αντεπροσωπευθησαν εις την Νομισματικην και Οικονομικην Διασκεψιν των Ηνωμενων Εθνων και τα οποια αποδεχονται την συμμετοχην προ της ημερομηνιας της οριζομενηςεις το αρθρον ΧΧ εδ. 2 [ε], θα ειναι αι αναγραφομεναι εις το Παραρτημα Α . Αι μεριδες των αλλων μελων θα ορισθουν υπο του Ταμειου .
Εδαφ. 2. Προσαρμογη των μεριδων .
Ανα πενταετιαν το Ταμειον θα αναθεωρη τας μεριδας των μελων και εαν το κρινη σκοπιμον θα προτεινει και προσαρμογην αυτων. Θα δυναται επισης και ανα πασαν στιγμην , εαν ουτο κρινη , να μελετηση την προσαρμογην οιαδηποτε μεριδος τη αιτησει του ενδιαφερομενου μελους . Δι οιανδηποτε μεταβολην μεριδος θα απαιτειται πλειοψηφια τεσσαρων πεμπτων, ουδεμια τοιαυτη μερις θελει μεταβληθη ανευτης συγκαταθεσεως του ενδιαφερομενου μελους.
Εδαφ. 3. Εγγραφαι : χρονος , τοπος και τροπος πληρωμων .
α] Το ποσοστον εγγραφης εκαστου μελους θα ειναι ισον προς την μεριδαν αυτου παρα τω αρμοδιω θεματοφυλακι την ημεραν καθ ην το μελος καθισταται ικανον να αγοραση νομισματα απο το Ταμειον , συμφωνως προς το αρθρον ΧΧ εδαφ. 4 [γ] η [δ], η προ αυτης .
β] Εκαστον μελος θα καταβαλει εις χρυσον , ως ελαχιστον οριον το μικροτερον μερος του :
[Ι] εικοσι πεντε επι τοις εκατον της μεριδος αυτου, η
[ΙΙ] δεκα επι τοις εκατον της μεριδος αυτου η επισημων αποθεματων χρυσου και αμερικανικων δολλαριων κατα την ημερομηνιαν καθ ην το Ταμειον ειδοποιει τα μελη συμφωνως προς το αρθρον ΧΧ εδαφ. 4. [α] , οτι συντομως θα ειναι εις θεσιν να αρχιση συναλλαγας συναλλαγματος.
Εκαστον μελος θελει παρεχει εις το Ταμειον τα στοιχεια τα αναγκαιουντα προς καθορισμον των καθαρων και επισημων αυτου αποθεματων χρυσου και αμερικανικων δολλαριων .
γ ] Εκαστον μελος θελει καταβαλει το υπολοιπον της μεριδος αυτου εις το ιδιον αυτου νομισμα.
δ ] Εαν τα καθαρα και επισημα αποθεματα χρυσου και αμερικανικων δολλαριων οιουδηποτε μελους κατα την ημεραν την αναφερομενην εις [β] [ιι] ανωτερω δεν ειναι εξακριβωσιμα λογω του οτι τα εδαφη αυτου ειναι κατειλημενα υπο του εχθρου , το Ταμειον θα οριζη ετεραν καταλληλον ημερομηνιαν δια τον καθορισμον των τοιουτων αποθεματων . Εαν η τοιαυτη ημερομηνια ειναι μεταγενεστερα εκεινης καθ ην η χωρα καθισταται ικανη, συμφωνως προς το αρθρον ΧΧ εδαφ. 4 [γ], η [δ], να αγοραση νομισματα απο το Ταμειον , τουτο και το μελος θα συμφωνησουν επι προσωρινης εις χρυσον πληρωμης, ητις θα ενεργηται κατα το [β] ως ανω και το υπολοιπον του ποσου εγγραφης του μελους θελει καταβληθη εις το νομισμα του μελους, υποκειμενον εις την δεουσαν προσαρμογην μεταξυ μελους και Ταμειου,
οταν τα καθαρα επισημα αποθεματα εξακριβωθουν.
Εδαφ. 4 . Πληρωμαι οταν μεταβαλλωνται αι μεριδες.
α ] Εκαστον μελος δεχομενον αυξησιν της μεριδος αυτου, θα καταβαλη εις το Ταμειον εντος τριακοντα ημερων απο της τοιαυτης αποδοχης εικοσι πεντε επι τοις εκατον της αυξησεως εις χρυσον και το υπολοιπον εις το ιδιον αυτου νομισμα.
Εαν ομως, την ημεραν καθ ην το μελος συγκατατιθεται εις αυξησιν, τα χρηματικα αυτου αποθεματα ειναι ολιγοτερα της νεας αυτου μεριδος, το Ταμειον θα δυναται να μειωνη την αναλογιαν αυξησεως την καταβλητεαν εις χρυσον.
β ] Εαν μελος συγκατατεθη εις μειωσιν της μεριδος αυτου, το Ταμειον, εντος τριακοντα ημερων απο της ημερομηνιας της συγκαταθεσεως, θελει καταβαλει εις το μελος ποσον ισον προς την μειωσιν.
Η πληρωμη θα ενεργηθη εις το νομισμα του μελους και εις τοσον χρυσον οσος τυχον αναγκαιοι ινα παρεμποδιση την μειωσιν των το εις νομισμα τουτο αποθεματων του Ταμειου κατω των εβδομηκοντα πεντε επι τοις εκατον της νεας μεριδος.
Εδαφιον 5 .
Υποκαταστασις νομισματων δι ομολογων.
Το Ταμειον θα δεχεται απο οιονδηποτε μελος αντι οιουδηποτε μερους του νομισματος αυτου, το οποιον κατα την κρισιν του Ταμειου δεν απαιτηται δια την λειτουργιαν αυτου, γραμματια η παρομοιας ομολογιας εκδιδομενας υπο του μελους η του θεματοφυλακος του οριζομενου υπ αυτου, συμφωνως προς το αρθρον ΧΙΙΙ εδαφιον 2, και αι οποιαι θα ειναι αδιαπραγματευτοι , ατοκοι και πληρωτεαι εις την αξιαν αυτων εις το αρτιον επι τη εμφανισει δια πιστωσεως του λογαριασμου του Ταμειου παρα τω θεματοφυλακι.
το παρον εδαφιον θελει ισχυει οχι μονον ως προς τα νομισματα τα συνεισφερομενα υπο των μελων αλλ επισης ως προς παν νομισμα αλλως οφειλομενον εις το Ταμειον η αποκτωμενον υπ αυτου.
Αρθρον ΙV.
Εις το αρτιον αξιαι νομισματων .
Εδαφιον 1. Καθορισμος Ονομαστικων Αξιων .
α ] Η εις το αρτιον αξια του νομισματος εκαστου μελους θα εκφραζεται εις χρυσον ως κοινον παρονομαστην η εις Αμερικανικον δολλαριον του βαρους και του τιτλου ατινα ισχυον την 1ην Ιουλιου 1944.
β ] Ολοι οι υπολογισμοι οι σχετικοι προς τα νομισματα των μελων και σκοπον εχοντες την εφαρμογην των διαταξεων της παρουσης Συμφωνιας θα γινωνται εις την εις το αρτιον αξιαν των νομισματων.
Εδαφιον 2 . Αγοραι χρυσου στηριζομεναι επι εις το αρτιον αξιων .
Το Ταμειον θα οριζει περιθωριον ανωτερον και κατωτερον της εις το αρτιον αξιας δια συναλλαγας εις χρυσον των μελων, ουδεν δε μελος θελει αγορασει χρυσον εις τιμην ανωτεραν της εις το αρτιον αξιας συν τω καθοριζομενω περιθωριω η θελει πωλησει τοιουτον εις τιμην κατωτεραν της εις το αρτιον αξιας μειον το καθορισμενον περιθωριον.
Εδαφιον 3 . Συναλλαγαι εις ξενον νομισμα στηριζομεναι εις ισοτιμιαν .
Η ανωτατη και κατωτατη τιμη δια συναλλαγας επι συναλλαγματος μεταξυ των νομισματων των μελων, λαμβανουσας χωραν εντος των οριων αυτων, δεν θα διαφερουν της εις το αρτιον αξιας.
i ] εις την περιπτωσιν συναλλαγων συναλλαγματος επι τοπου κατα περισσοτερον του ενος επι τοις εκατον και
ii ] εις την περιπτωσιν αλλων συναλλαγων εις συναλλαγμα, κατα περιθωριον υπερβαινον το περιθωριον των επι τοπου συναλλαγων συναλλαγματος κατα ποσοστον μειζον εκεινου το οποιον το Ταμειον νομιζει ευλογον.
Εδαφιον 4.
Υποχρεωσεις σχετικαι προς την συναλλαγματικη σταθεροτητα
. . . . . . . . . . . . //////////////
Εδαφιον 5. Μεταβολαι των εις το αρτιον αξιων.
.................... . . ./////////////////
Εδαφιον 6.
Συνεπειαι των μη εγκεκριμενων μεταβολων .
Εαν μελος τι μεταβαλει την εις το αρτιον αξιαν του νομισματος αυτου παρα την αντιρρησιν του ταμειου, οταν τουτο εχει δικαιωμα να αντειπη, καθισταται [ το μελος ] ανικανον να χρησιμοποιη τους; πορους του Ταμειου εκτος εαν αυτο τουτο το Ταμειον αλλως κρινη. Και εαν, μετα την εκπνοην ενος ευλογου χρονικου διαστηματος, η μεταξυ του μελους και του Ταμειου διαφορα συνεχιζεται, το ζητημα υπαγεται εις τας διαταξεις του αρθρου ΧV εδαφ. 2 [β ].
Εδαφιον 7. .
Ομοιομορφοι μεταβολαι εις εις το αρτιον αξιας .
. . . . . . . . . . . . . . . //////////////////
Εδαφιον 8
Διατηρησις της εις χρυσον αξιας του ενεργητικου του Ταμειου.
α ] Η εις χρυσον αξια του ενεργητικου του Ταμειου θα διατηρειται παρα τας μεταβολας εις την εις το αρτιον η εξωτερικην συναλλαγματικην αξιαν του νομισματος οιουδηποτε μελους.
β ] Οσακις [ i ] ελατουται η εις το αρτιον αξια του νομισματος ενος μελους, η [ ii ] η εξωτερικη συναλλαγματικη αξια του τοιουτου νομισματος υπετιμηθη κατα την γνωμη του Ταμειου, εις αξιολογον σημειον εντος της επικρατειας του μελους, το τελευταιον τουτο θα καταβαλει εις το Ταμειον εντος μιας λογικης προθεσμιας, ποσον εκ του ιδιου αυτου νομισματος ισον προς το ποσον καθ ο εμειωθη η εις χρυσον αξια του νομισματος του κατεχομενου υπο του Ταμειου
γ ] Οσακις αυξανεται η εις το αρτιον αξια του νομισματος ενος μελους, το Ταμειον θελει επιστρεψει εις το τοιουτον μελος εντος μιας λογικης προθεσμιας, ποσον τι
δ ] .......
Αρθρον V.
Συναλλαγαι με το Ταμειον .
Εδαφ. 1
Οργανα συναλλασσομενα με το Ταμειον.
Εκαστον μελος θα συναλλασσεται με το Ταμειον μονον δια μεσου του ιδιου αυτου Υπουργειου Οικονομικων, Κεντρικης Τραπεζης, Ταμειου Σταθεροποιησεως η αλλου παρομοιου οικονομικου οργανου, αντιστροφως δε και το ταμειον θα συναλλασσεται μεσω των αυτων Υπηρεσιων.
Εδαφ. 2.
Περιορισμοι εις την δρασην του Ταμειου .
Εκτος αν αλλως προβλεπεται εν τη παρουση Συμφωνια η εκ μερους του Ταμειου δρασις θα περιοριζεται εις συναλλαγας αποσκουπουσας τον εφοδιασμον ενος μελους, τη αιτηση αυτου, με νομισμα ενος αλλου μελους εις ανταλλαγην με χρυσον η με νομισμα του μελους του επιθυμουντος την αγοραν.
Εδαφ. 3.
Οροι διεποντες την χρησιμοποιησιν των πορων του Ταμειου.
α ] Μελος τι θα δικαιουτε ν αγοραση το νομισμα ενος αλλου μελους εκ του Ταμειου εις ανταλλαγην με το ιδιον αυτου νομισμα υπο τους εξης ορους :
i ] Το μελος το οποιον επιθυμει να αγοραση το νομισμα τουτο δηλοι οτι τουτο αναγκαιει προς διενεργιαν πληρωμων δι αυτου, αιτινες πληρωμαι δεν ειναι ασυμβιβαστοι προς τας διαταξεις της παρουσης Συμφωνιας.
ii ] Tο Tαμειον δεν εδηλωσε, συμφωνως προς το αρθρον VII εδαφ. 3 οτι το αποθεμα αυτου του ζητουμενου νομισματος σπανιζει.
iii ] ...........
iv ] Το Ταμειον δεν εδηλωσε, προηγουμενως, κατα το εδαφ. 5 του παροντος αρθρου, το αρθρο IV εδαφ. 6, το αρθρον VI εδαφ. 1 η το αρθρον XV εδαφ. 2 [α]
οτι το μελος το οποιον επιθυμει να προβη εις αγοραν στερειται του δικαιωματος της χρησιμοποιησεως των πορων του Ταμειου.
β ] Ανευ αδειας του Ταμειου εν μελος δεν θα δικαιουται να χρησιμοποιηση τους πορους αυτου προς αποκτησιν νομισματος τινος επι τω σκοπω να κρατη τουτο εναντι μελλοντικων συναλλαγματικων συναλλαγων
Εδαφ. 4. Παραιτησις απο των ορων.
Κατα την κρισιν αυτου και υπο ορους εξασφαλιζοντας τα συμφεροντα αυτου, το Ταμειον δυναται να παραιτηθη απο οιονδηποτε των ορων των αναφερομενων εις το εδαφ. 3 [α ] του παροντος αρθρου, ιδιως δε προκειμενου περι μελων με παρελθον αποφυγης μεγαλης και συνεχους χρησιμοποιησεωςτων πορων του.
Προβαινον εις την παραιτησιν θα λαμβανη [ το Ταμειον ] υπ οψιν περιοδικας η εξαιρετικας αναγκας του μελους του αιτουμενου την τοιαυτην παραιτησιν.
Θα λαμβανη επισης υπ οψιν την προθυμιαν ενος μελους να δεσμευση, ως προσθετον εξασφαλισιν , χρυσον , αργυρον , ομολογα η αλλα δεκτα ενεργητικα αξιας επαρκους κατα την γνωμην του Ταμειου ωστε να προστατευθουν τα συμφεροντα αυτου και θα δυναται να ζητη ως προυποθεσιν της παραιτησεως την υποσχεσιν της τοιαυτης προσθετου εξασφαλισεως.
Εδαφ. 5.
Στερησις δικαιωματος χρησιμοποιησεως των πορων του Ταμειου.
Οσακις το Ταμειον εχει την γνωμην οτι εν μελος χρησιμοποιει τους πορους του Ταμειου κατα τροπον αντιτιθεμενον προς τους σκοπους του Ταμειου θελει απευθυνει εις το μελος εγγραφον εκθεσιν των αποψεων του με καθωρισμενον ευλογον χρονον, προς απαντησιν.
Μετα ταυτα το Ταμειον θα δυναται να περιοριζη την υπο του μελους τουτου χρησιμοποιησιν των πορων του.
Εαν εντος του χρονου του καθωρισθεντος ουδεμια ληφθη απαντησις εκ μερους του μελους η εαν ληφθη μη ικανοποιητικη τοιαυτη, το Ταμειον θα δυναται να συνεχιση τον τοιουτον περιορισμον η και ακομη θα δυναται, μετα λογικην προειδοποιησιν, ν ανακηρυσση το μελος τουτο ε κ π τ ω τ ο ν δια την χρησιν των πορων του.
Εδαφ. 6.
Αγορα νομισματων εκ του Ταμειου εναντι χρυσου.
α ] Παν μελος επιθυμουν την αποκτησιν, αμεσως η εμεσως, νομισματος αλλου αντι χρυσου θελει, εφ οσον δυναται να πραξη τουτο επι ισοις οροις, επετυχει τουτο δια πωλησεως χρυσου εις το Ταμειον.
β] Ουδεμια διαταξις του εδαφιου τουτου θα ειναι δυνατον να θεωρηθη οτι κολυει οιονδηποτε μελος να πωληση εις οιανδηποτε αγοραν, χρυσον νεοορυχθεντα απο ορυχεια ευρισκομενα εντος των εδαφων αυτου.
Εδαφ. 7.
Επαναγορα υπο μελους τινος του ιδιου αυτου νομισματος του κατεχομενου υπο του Ταμειου.
α] Παν μελος δυναται να επαναγοραση απο το Ταμειον και τουτο να πωληση αντι χρυσου, οιονδηποτε μερος του εις το νομισμα του μελους αποθεματος του. υπερανω της μεριδος αυτου.
β ] ................
Εδαφιον. 8. Δικαιωματα
α ] Παν μελος αγοραζον το νομισμα ετερου μελους απο το Ταμειον επι ανταλλαγη του ιδιου αυτου νομισματος, θελει καταβαλει δικαιωμα εξυπηρετησεως, ενιαιον δι ολους, τριων τεταρτων [ 3/4 ] επι τοις εκατον επι πλεον της ισοτιμιας.
Κατα την κρισιν αυτου το Ταμειον θα δυναται ν αναβιβαζη το δικαιωμα τουτο, αλλ ουχι πλεον του ενος επι τοις εκατον η να ελαττωνει τουτο κατω του ημισεως τοις εκατον.
β ] Το Ταμειον θα δυναται να επιβαλλη λογικον ποσοστον προμηθειας επι οιοδηποτε μελους αγοραζοντος χρυσον απο το Ταμειον η πωλουντος τοιουτον εις αυτο.
γ ] Το Ταμειον θελει επιβαλει ομοιομορφον προμηθειαν δι ολα τα μελη, καταβλητεαν υπο οιοδηποτε αναλογως του μεσου ημερησιου υπολοιπου του εις το νομισμα αυτου, ποσου εις χειρας του Ταμειου υπερανω της μεριδος αυτοθ. Τα ποσοστα ταυτα θα υπολογισθουν ως εξης :
i ] Επι ποσων μη υπερβενονντων τα εικοσι πεντε τοις εκατον της μεριδος: ουδε μιαν προμηθεια δια το πρωτον τριμηνον, ημισυ τοις εκατον ετησιως δια το επομενον εννεαμηνον και μετα ταυτα τελος ηυξημενον κατα ημισυ τοις εκατον δι εκαστον ακολουθον ετος.
ii ] επι ποσων υπερβαινοντων τα εικοσι πεντε τοις εκατον αλλα μη υπερβαινοντων τα πεντηκοντα τοις εκατον υπερανω της μεριδος προσθετον ημισυ τοις εκατον δια το πρωτο ετος και ετερον προσθετον ημισυ τοις εκατον δι εκαστον ακολουθον ετος.
iii ] Επι εκαστου προσθετου τμηματος των εικοσι πεντε τοις εκατον υπερανω της μεριδος : προσθετον ημισυ τοις εκατον δια το πρωτο ετος και ετερον προσθετον ημισυ τοις εκατον δι εκαστον ετος.
δ ] Οποτεδηποτε το εις το νομισμα ενος μελους αποθεμα του Ταμειου ειναι τοιουτον ωστε η προμηθεια το εφαρμοστεα εις μεριδα τινα και δια περιοδον τινα να εχει φτασει την τιμην των τεσσερα τοις εκατον ετησιως, το Ταμειον και το μελος θελουν αναζητησει τα μετρα δια των οποιων ειναι δυνατον να μειωθη το εις το νομισμα αποθεμα του Ταμειου.
Μετα ταυτα αι προμηθειαι θα ανερχωνται συμφωνως προς τας διαταξεις του ως ειρηται [ γ ] μεχρι οτου φθασουν τα πεντε τοις εκατον και συμφωνιας μη επιτυγχανομενης, το Ταμειον δυναται να επιβαλλη κατα την κρισιν αυτου προμηθειας.
ε ] Αι ρηθεισαι εν [γ] και [δ] προμηθειαι θα ειναι δυνατον να μεταβαλλωνται δια πειοψηφιας τριων τεταρτων των ψηφιζοντων.
στ ] Ολαι αι προμηθειαι εινε καταβλητεαι εις ΧΡΥΣΟΝ.
Εαν ομως τα εις νομισμα αποθεματα του μελους ειναι ολιγωτερα του ημισεως της μεριδος αυτου, τουτο θελει καταβαλει εις χρυσον το τμημα μονον εκεινο των προμηθειων το αναλογουν εις το ημισυ της μεριδος αυτου και θελει εξωφλησει το υπολοιπον εις το ιδιον αυτου νομισμα.
Αρθρον VI.
Eδαφιον 1. Χρησιμοποιησης των πορων του Ταμειου δια μεταφορας κεφαλαιων.
α ] Μελος τι δεν δικαιουνται να καμνη πληρη χρησιν των πορων του Ταμειου προς αντιμετωπισιν μεγαλης η συνεχους διαρροης κεφαλαιων, το δε ταμειον θα δικαιουνται να ζητηση απο εν μελος να λαβη .. ΜΕΤΡΑ .. προς προληψιν τοιαυτης χρησιμοποιησεως των πορων του Ταμειου.
Εαν αφου λαβη τοιαυτην αιτησιν εν μελος παραλειψη να λαβη τοιαυτα περιοριστικα μετρα το Ταμειον θα δυναται να κηρυσση το μελος τουτο μη δικαιουμενον χρησιμοποιησεως των πορων του Ταμειου.
β ] Ουδεμιαν διαταξις του εδαφιου τουτου θελει θεωρηθη
i ] ως παρεμποδιζουσα την χρησιμοποιησιν των πορων του Ταμειου δια συναλλαγας επι κεφαλαιων ποσου λογικου απαιτουμενου δια την ΑΝΑΠΤΥΞΙΝ των ΕΞΑΓΩΓΩΝ η δια τας τρεχουσας ΑΝΑΓΚΑς του ΕΜΠΟΡΙΟΥ, των ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ η αλλων εργασιων, η
ii ] ως επιρεαζουσα κινησεις κεφαλαιων αντιμετωπιζομενας δια των ιδιων πορων ενος μελους εις χρυσον και εις εξωτερικον συναλλαγμα, τα μελη ομως αναλαμβανουν την υποχρεωσιν οπως αι τοιαυται κινησεις κεφαλαιων μη απαδουν προς τους σκοπους του Ταμειου.
Εδαφιον 2. Ειδικαι διαταξεις δια μεταφορας κεφαλαιων.
................../////////////
Εδαφιον 3. Ελεγχος μεταφορας κεφαλαιων.
.............../////////////////
ΠΗΓΉ: http://ellanionforum.wordpress.com/2014/11/06/διαβαστε-το-οπωσδηποτε-αναγκαστικοσ/


https://www.facebook.com/angelo.irakleides/posts/1566467066910133
ΙΔΡΥΣΗ ΔΝΤ - ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Ε4 ΚΑΒΑΛΑΣ
ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=8KXJWPGIups&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου