Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ;

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
Στην ψυχιατρική η νοητική καθυστέρηση, είναι μια πάθηση που υποδηλώνει μια νοητική ανάπτυξη κάτω από το μέσο όρο που μπορεί να φθάσει και 1\4 του κανονικού. Επίσης είναι πάθηση βασικά ανίατη.
Η νοητική καθυστέρηση στον άνθρωπο διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και βαριά κι απαντάται με συχνότητα περίπου 2-3% στο γενικό πληθυσμό, με αδιάγνωστη συνήθως αιτιολογία. Πολλές μορφές είναι κληρονομικές μέσα στην οικογένεια, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη ιδιοπαθής διανοητική καθυστέρηση χωρίς προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό, που είναι και η πιο συχνή.
Μερικά χαρακτηριστικά που διακρίνουμε στα νοητικά καθυστερημένα άτομα, ανάλογα με το αν βρίσκονται σε ήπια, μέτρια ή βαριά νοητική καθυστέρηση είναι:
1) Η ικανότητά τους για αφηρημένη σκέψη είναι περιορισμένη, δυσκολεύονται στη μεταφορά μάθησης, επηρεάζονται εύκολα από άσχετα ερεθίσματα. Επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, δυσκολεύονται να κατανοήσουν την εργασία τους, και όταν την κατανοήσουν δυσκολεύονται να την εκτελέσουν.
2) Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα προς το περιβάλλον και δύσκολα διακρίνουν το καλό από το κακό, όπως επίσης ομοιότητες και διαφορές.
3) Υστερούν στην προσοχή, η μνήμη είναι αδύνατη, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην αντιληπτική οργάνωση των ερεθισμάτων.
4) Φλυαρούν σαν μωρά, χρησιμοποιώντας λέξεις χωρίς νόημα. Πέρα από την αποστήθιση μερικών λέξεων ή απλών αριθμών, δεν μπορούν να μάθουν γραφή, ανάγνωση και αριθμητική. Αναπτύσσουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις αλλά πολλές φορές χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα, κοινωνική απομόνωση και άλλες αντιφατικές και συναισθηματικές καταστάσεις.
5) Δεν είναι σε θέση να ασκηθούν στην αυτοεξυπηρέτηση και την κοινωνικότητα. Δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια. Η γλωσσική τους εξέλιξη είναι ανύπαρκτη ή περιορίζεται σε ορισμένες λέξεις και φράσεις.
6) Δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και συχνά προβάλλουν δικαιολογίες για τα λάθη τους.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω και παρατηρώντας κάποιες ακατάληπτες δηλώσεις και πράξεις των πολιτικών μας δεν δυσκολεύεται κάποιος να αντιληφθεί, ότι οι περισσότεροι πολιτικοί, παρουσιάζουν συμπτώματα αυτής της πάθησης. Οι εξαιρέσεις είναι σπάνιες.
Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε παλαιότερες περιπτώσεις τέτοιων συμπτωμάτων. Βρίθει το youtube από εκατοντάδες χιλιάδες ομιλίες πολιτικών, όπου όταν τις ακούσει κανείς εύκολα διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα γενικά με τους πολιτικούς μας που παραπέμπει σε αυτήν την ψυχιατρική πάθηση.
Αξιοσημείωτο όμως να παρατηρήσουμε κάποιες φρέσκιες εξωφρενικές δηλώσεις πολιτικών που προβληματίζουν. Ας δούμε μερικές χθεσινές.
1) Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σταύρος Δήμας είπε: «Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής». Η δήλωση αυτή είναι πράγματι εντελώς ακατάληπτη. Πώς γίνεται ένας υποψήφιος πρόεδρος χώρας, να επικαλείται σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και να μην σεβαστεί τους ψήφους των βουλευτών του κόμματος της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι υποτίθεται ότι εκλέχθηκαν με δημοκρατικό τρόπο, από κάποιο σημαντικό ποσοστό του Ελληνικού Λαού, άσχετα το τι πρεσβεύει η ιδεολογία και η πρακτική τους; Γίνεται ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας, να απεχθάνεται ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Λαού; Δηλαδή δεν θα είναι Πρόεδρος αυτού του τμήματος του λαού, θα είναι μόνο του υπολοίπου;
2) Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:
«Η δήλωση του Σταύρου Δήμα για τη Χρυσή Αυγή, απλή και αυτονόητη, τον τιμά και υπογραμμίζει το ήθος της Δημοκρατίας». Αφου η δήλωση είναι απλή και αυτονόητη, πώς γίνεται να τιμά και να υπογραμμίζει αυτό το ήθος της Δημοκρατίας; Το απλό και το αυτονόητο εξ ορισμού δεν τιμά ούτε υπογραμμίζει, η τιμή και η υπογράμμιση είναι κάτι περισσότερο απο το απλό και αυτονόητο! Είναι ήθος Δημοκρατίας αυτό;
3) Η βουλευτίνα της ΝΔ Δώρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής αδελφός της δήλωσε: ``Αν η Χρυσή Αυγή ψηφίσει Δήμα, εμείς και πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουμε «παρών»``. Εδώ τώρα τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: Αν κάποιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ψηφίσει ως πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα μετά, αφού τον ψήφισαν η κυρία Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, τι θα γίνει; Θα πάρουν πίσω το ``ναι`` που ήδη θα έχουν πει και το οποίο θα έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής και θα δηλώσουν «παρών» ψηφίζοντας για δεύτερη φορά;
Είναι δηλώσεις ατόμων χωρίς νοητική καθυστέρηση αυτές; Εσείς τι λέτε; Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος σε τέτοιες περιπτώσεις;

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου