Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ερημίτης: Κι όμως, η Κέρκυρα έχει πει ΟΧΙ


Ο λόγος πολύς για την «επένδυση» στον Ερημίτη. Προσπάθεια αναστροφής της κοινής γνώμης υπέρ της ανέγερσης ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών. Τι είχε αποφασίσει δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο και μάλιστα ομόφωνα.
Δεν είναι ιδιοτροπία «λίγων αντιδραστικών» και «αριστερών» η άρνηση της επένδυσης στον Ερημίτη, ούτε και προέκυψε ξαφνικά η εναντίωση κατοίκων, φορέων και κομμάτων.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο, όπως αρέσκονται κάποιοι να το παρουσιάζουν, αφού η τοπική κοινωνία, δια των επισήμων εκπροσώπων της, (του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή), έχει εκφραστεί επανειλημμένα αρνητικά.
Η ιστορία ξεκινά πολύ νωρίτερα, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον η Κέρκυρα αποφάσισε, κι ας κάνουν κάποιοι ότι δεν θυμούνται.
Κι επειδή δεν έχουμε κάνει ακόμη λοβοτομή, κι επειδή παρά την πλύση εγκεφάλου αντέχουμε στις πιέσεις να θυμίσουμε τι είχε αποφασίσει τόσο το δημοτικό συμβούλιο επί δημαρχίας Γιάννη Τρεπεκλή όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων με Περιφερειάρχη τον Σπύρο Σπύρου.

Ομόφωνο όχι
Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, επί Δημαρχίας Τρεπεκλή, συμμετείχαν οι παρατάξεις του τότε Δημάρχου (προσκείμενου στη ΝΔ), του Αλέκου Αυλωνίτη (από τον χώρο του κέντρου), της Μερόπης Υδραίου (επίσης προερχόμενης από την ΝΔ), του Γ. Ραιδεστινού (ΣΥΡΙΖΑ) και του Μπάμπη Χαραλάμπους(ΚΚΕ). Πλην της παράταξης Αυλωνίτη, οι αυτές παρατάξεις συμμετέχουν και σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα έλεγε κανείς λοιπόν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει (ή μήπως όχι;).
Ήταν λοιπόν 10 Μαρτίου 2012 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας με την υπ. αριθμό 101/2012 απόφασή του τόνιζε ότι ζητά τον χαρακτηρισμό του Ερημίτη ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού καθώς και την εκχώρηση του δημοσίου κτήματος των 490τ.μ. στο Δήμο Κέρκυρας για μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού.


Μάλιστα το Δ.Σ. Κέρκυρας επανέρχεται στις 13 Φεβρουαρίου 2013 και επικαιροποιεί το όχι του στην επένδυση στον Ερημίτη με την εξής ομόφωνη απόφαση:
«Το Δ.Σ. Κέρκυρας ομόφωνα αποφασίζει:
1) Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ
για την κατά την άποψή μας παράνομη ως προς τον τρόπο και τους όρους παραχώρηση
του εν λόγω δημοσίου κτήματος σε ιδιωτική εταιρεία.
2) Τη στενή και συνεχή συνεργασία των νομικών Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας, της
Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς και Νομικών Συμβούλων που θα υποδείξουν οι Φορείς
της περιοχής για όλες τις δυνατές νομικές ενέργειες εναντίον κάθε πράξης του ΤΑΙΠΕΔ και
της επενδύτριας εταιρείας.
3) Τη συνεργασία Δήμου Κέρκυρας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Τεχνικού
Επιμελητηρίου Ελλάδος (Παράρτημα Κέρκυρας) για την τοπογράφηση της περιοχής
«ΕΡΗΜΙΤΗΣ» με όλα τα οικοσυστήματα, τις λίμνες, τον αιγιαλό και παραλία καθώς και την
άμεση σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης και διενέργεια όλων των απαραίτητων
διαδικασιών προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και
προστασίας, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί μόνον προς αυτήν την κατεύθυνση.
4) Τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι δεν θα παραχωρηθεί καμία αδειοδότηση,
βεβαίωση ή θετική γνωμοδότηση που θα ζητηθούν από τον επενδυτή κατά παρέκκλιση ή
εξαίρεση της υφιστάμενης πολεοδομικής νομοθεσίας, των σχετικών νόμων περί δασικών
ή αναδασωτέων εκτάσεων και το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος περί χωρικού και
οικοδομικού σχεδιασμού.
5) Τη δέσμευση του Δήμου Κέρκυρας ότι δεν θα παραχωρήσει δημοτική έκταση για τη
μεταφορά του ναυτικού φυλακίου και να απαιτήσει την παραμονή του ναυτικού
φυλακίου στην περιοχή για λόγους εθνικής ασφάλειας.
6) Την παράσταση αντιπροσωπείας θεσμικών φορέων του Νησιού (Δήμος, Π.Ι.Ν.,
εκπρόσωποι τοπικών φορέων) στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να γίνουν γνωστές με σαφήνεια
και εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία η σοβαρότητα της όλης υπόθεσης και η αξία
του «ΕΡΗΜΙΤΗ» όχι μόνο για την περιοχή και για όλον το Νομό.
7) Την κοινοποίηση της Απόφασης και των ενεργειών που θα προκύψουν, νομικές και
άλλες, προς τον Πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Επενδυτή και τα
Μ.Μ.Ε. Η παρούσα Απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό : 5-50/13-02-2013»

Και η Περιφέρεια
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφέρεια με την υπ. αριθμ. 131/2011 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, αποφασίζει την εκχώρηση του χώρου στο Δήμο Κέρκυρας και την μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής και περίπατου, με φορέα διαχείρισης που θα συσταθεί από εκπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων και των Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον στις 26 Μαΐου 2012 λαμβάνει ομόφωνη απόφαση (80-6/2012) για έγκριση δαπάνης ύψους 6.431 € για προσφυγή στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης της απόφασης για εκποίηση του δασικού οικοσυστήματος «Ερημίτης» στην Β.Α. Κέρκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κατά το διάστημα αυτό ήταν ο προσκείμενος στην ΝΔ Σπύρος Σπύρου, ενώ στο τιμόνι της μείζονος μειοψηφίας ο προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μπεριάτος. Παρά ταύτα το Σώμα πήρε ομόφωνες αποφάσεις, καταδεικνύοντας το αρραγές του μετώπου ενάντια στην επαπειλούμενη «επένδυση» στην θέση Ερημίτης της Δημοτικής Ενότητας Κασσωπαίων.

Και τώρα;
Σήμερα, καμωνόμαστε ότι ξεχνάμε τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, επιρρίπτουμε ευθύνες σε «μια χούφτα αριστερούς και συνδικαλιστές» για τις φασαρίες που θα «αναγκάσουν τους επενδυτές να φύγουν από την Κέρκυρα», διαβεβαιώνουμε ότι θα υπάρξουν πολλές θέσεις δουλειάς, αποκρύπτοντας πως στην ουσία η επένδυση περιλαμβάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της παραθεριστικές κατοικίες.
Γράφοντας έτσι στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τη δημοκρατία, που εμείς οι ίδιοι επικαλούμαστε. Κι αφού κράτος και ΤΑΙΠΕΔ δεν έλαβαν υπόψη τους την ομόφωνη φωνή της Κέρκυρας ενάντια στο ξεπούλημα του Ερημίτη, δεν είναι φυσικό να υπάρξει αντίδραση;
Γιατί όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην CorfuFreePress της Κυριακής.
 Πηγή :  Corfu PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου